Umělá inteligence, popřípadě specificky generativní technologie typu ChatGPT, se postupně rozšiřuje do dalších a dalších oblastí. Nejenže se stává součástí čím dál většího počtu aplikací a služeb, ale cestu si postupně prodírá také do operačních systémů nejrůznějších zařízení. Podívejte se třeba na funkci Copilot uvnitř Windows 11. Nad přítomností AI uvnitř svých smartphonů nyní přemýšlí technologický velikán Honor.

Tato čínská společnost zažívá v posledních měsících masivní vlnu úspěchu. K vidění už byly i situace, kdy se jí výrazně dařilo, zatímco ostatní konkurenti v grafech bojovali s červenými čísly. Není tedy divu, že neustále nachází ambice pro rozšiřování portfolia zařízení a vylepšování již existujících služeb. Koncem dubna například vyplavalo na povrch, že se Honor pokusí překonat iOS od Applu v kvalitách systému.

Jak nedávno informoval server China Daily, Honor zkoumá možnosti využití velkých jazykových modelů umělé inteligence (LLM) v zařízeních, aby se „ujal vedení vývoje technologií zaměřených na člověka v chytrých telefonech i mimo ně“.

O konkrétních plánech hovořil sám generální ředitel společnosti Zhao Ming. Podle představují smartphony dokonalou kombinaci výpočetních systémů komunikačních technologií, zobrazovacích technologií a platforem umělé inteligence.

„Nová umělá inteligence a komunikační technologie pohánějí novou vlnu inovací chytrých telefonů a vytvářejí pro nás prakticky neomezené možnosti. Je naší povinností jako společnosti tyto příležitosti využít a pokračovat v posouvání hranic možností chytrých telefonů,“ prohlásil Zhao Ming během nedávné konference MWC Shanghai.