Ještě před příchodem mezinárodního dne emoji nám experti z organizace Emojipedia předvedli 31 nových symbolů, které tento rok přibudou do standardu Unicode 15. Mezi emoji, které teď budeme vídat na svých smartphonech, je třeba medúza, zázvor, rumba koule, osel nebo symbol pro připojení WiFi.

Zatím jde o první krok v procesu, ve kterém se symboly dostanou do našich smartphonů. V prvé řadě se do nové verze Unicode musí dostat. Pokud se tak stane, do světa zamíří poprvé toto září/september. I po vydání Unicode 15 bude ale ještě trvat měsíce, než si vývojáři vytvoří vlastní textury nových symbolů.

Jde o výrazně menší balíček než minulý rok. Také je výrazně méně kontroverzní, loni do standardu přibyla třeba těhotná osoba či těhotný muž. Důvodem, proč se počet nově přidávaných emoji snížil, je rostoucí úsilí vyžadované ke správě jejich ohromného množství. Vůbec poprvé také návrh neobsahuje žádné emoji s lidmi.

Unicode 15.0 přidá celkem 4 489 nových znaků, to znamená, že celkový počet podporovaných znaků vzroste na 149 186, to je ale stále pouze zlomek z 1 114 112 znaků, které Unicode pojmout může. V současnosti je ve standardu 3 664 emoji a jejich variant.