Očima společnosti Nvidia má výrazně větší smysl plně se soustředit na vývoj grafických superčipů pro vývoj umělé inteligence nežli grafické karty pro hráče a tvůrce obsahu. V AI byznysu se totiž točí daleko větší peníze, a jelikož je zelený tým stále nejžádanějším dodavatelem GPU pro vývoj komplexních modelů, tento trend hned tak nevyšumí.

Aktuálně se hovoří o tom, že by mohlo být hráčských grafických karet RTX 40 nedostatek právě na úkor čipů pro práci s umělou inteligencí. Zdá se, že Nvidia snížila výrobě klientských grafických karet prioritu a fokusuje se především na uspokojení poptávky po AI akcelerátorech.

Čínský server MyDrivers, s odvoláním na své dobře informované zdroje z Tchaj-wanu, hovoří o poklesu dodávek hráčských grafických karet v posledním kvartálu loňského roku. Teoretický nedostatek jednotek se přitom netýká pouze Asie, ale také dalších regionů, jako jsou Spojené státy nebo Evropa. Pokud se situace nevyřeší, teoreticky by mohlo postupně docházet ke znatelnějším nárůstům cen.

I když se nyní podíváme do katalogů předních prodejců elektroniky v České republice, zjistíme, že spousta modelů vlajkové karty RTX 4090 v současné době není skladem a čeká se na další dodávku. Jeden z e-shopů má téměř kompletně vyprodáno, na jiném lze momentálně pořídit pouze drahé modely. Třetí portál, který jsme navštívili, má naopak k dispozici pouze levnější provedení s cenou kolem 50 tisíc Kč.

Cenově dostupnějších modelů, počínaje stále docela drahou RTX 4080, je už ale dostatek. Aktuálně by tedy neměl být problém pořídit modely RTX 4070 Ti, RTX 4070, RTX 4060 Ti (16GB) a ani RTX 4060. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet nadále.