V prosinci se objevily další informace týkající se připravované nové varianty karty Nvidia GeForce RTX 3050, o níž se diskutovalo už dva měsíce předtím. Nadcházející 6GB model, jenž by se měl podle všeho představit během příštích týdnů, nahradí dosavadní 8GB variantu. Nyní byla nová karta poprvé spatřena online.

RTX 3050 6GB v podání výrobce PALiT má ve svém katalogu ruský prodejce Citilink, na což upozornil zahraniční server Videocardz. Díky tomu se nejspíš potvrzují některé specifikace – ona 6GB VRAM využije technologie GDDR6 a pracovat bude při 14gigabitové rychlosti s pouhou 96bitovou sběrnicí.

Výpis specifikací ve zmíněném internetovém obchodě v sobě však má určité nesrovnalosti. Konkrétně je zřejmě chyba u propustnosti – ta nemůže kvůli úzké sběrnici a nižší rychlosti paměti dosahovat hodnoty 224 GB/s, nýbrž jenom 168 GB/s. Jeden z přiložených snímků navíc ukazuje balení 8GB modelu.

Zajímavý je také nízký základní takt, jenž údajně činí pouze 1 042 MHz (standardní RTX 3050 má 1 552 MHz). E-shop zmiňuje také 115W TDP, což představuje 15W pokles oproti 8GB modelu. To by sice s přimhouřenýma očima mohlo odpovídat onomu dříve prozrazenému úbytku CUDA jader (ze 2 560 se jejich počet sníží na pouhých 2 048), avšak podle toho samého úniku z prosince mělo být TDP někde mezi 70 a 100 W.

Nižšímu než 115W TDP pak navíc nasvědčuje také fakt, že PALiT chystá i model s pasivním chlazením, které naposledy využil před necelými čtyřmi lety pro kartu GTX 1650, jejíž TDP bylo 75W.

Věcí, které je potřeba upřesnit, stále najdeme hodně. To se mimochodem týká i samotného termínu vydání – zatímco některé zdroje považují jako premiérový měsíc leden, Videocardz hovoří o únoru.

Že si e-shop minimálně některé věci nevymyslel, každopádně dokládá modelové číslo, které prý koresponduje právě s připravovanými 6GB modely.