Společnost Huawei začala o svém vlastním mobilním operačním systému mluvit poté, co na ni začaly padat restrikce USA. Kvůli nim nemůže ve svých telefonech využívat Android od Google.

Společnost momentálně na všech trzích klesá. O světové trojce si v současnosti může nechat jen zdát a na domácí půdě ji nejspíš předběhne už i Apple a Xiaomi.

HarmonyOS se měl dostat v telefonech od tehdy třetího největšího výrobce na trh a stát se výrazným konkurentem Androidu a iOS, které v současnosti pohánějí 90 % mobilů.

Přečtěte si také: Huawei v Číně otevřel dechberoucí vlajkovou prodejnu. Spojuje umění s technologiemi a má i zónu pro mazlíčky

HarmonyOS ale zdaleka nechce být jen „LIDL Android,“ Huawei má v plánu dosáhnout něčeho, co jsme ještě neviděli; jedním operačním systémem propojit jak smartphony, tak tablety, televize, hodinky i notebooky.

Přes obrovské peníze, které Huawei do operačního systému nalil, se ale ukázalo, že především v začátcích těžil ze základů právě konkurenčního Androidu postaveného na open-source systému Linux.

O sjednocení celého svého ekosystému se samozřejmě snaží takřka všichni technologičtí giganti; M1 od Apple mu umožnil, aby stejné jádro systému běželo v MacBoocích i iPadech, Google pracuje na desktopovém systému a už teď figuruje na trhu třeba chytrých hodinek a Microsoft je s Windows kromě desktopů i na tabletech a brzy nejspíš i na Xboxech.

HarmonyOS už jsme mohli vidět třeba v televizi a spekuluje se, že se systém na počítačích i telefonech objeví v příštích týdnech.

Ačkoli už známe relativně podrobné informace o tom, jak systém bude fungovat, v článku je shrneme, až když se systém spustí oficiálně.

Diverzita na trhu určitě není k zahození a můžeme tak jednomu z čínských gigantů držet palce.