Apple už představil všechny čipy řady M2 a na trh postupně uvedl jednotlivá zařízení, která jimi disponují. Mezitím připravuje následující řadu, která bude sázet na 3nm proces od TSMC, což přinese výrazné zvýšení hrubého výkonu i energetické efektivity. Známý insider Mark Gurman nyní přináší zprávy o přibližném termínu vydání dvou čipsetů série M3, kterými bude Apple cílit na náročnější uživatele. Řeč je o M3 Pro a M3 Max.

Gurman podrobnosti sdílel v uzamknuté sekci nejnovějšího vydání svého týdeníku Power On, kam ale nahlédl server MacRumors a jeho přínosy cituje. Dle jeho informací se máme prvních zařízení s čipy M3 Pro a M3 Max, jimiž budou 14palcové a 16palcové MacBooky Pro, setkat nejpozději v polovině roku 2024.

Stejně tak Gurman zodpověděl otázku, zda se dočkáme nového Macu mini s čipem řady M3 (pravděpodobně by šlo o M3 Pro). Podle insidera „je jisté, že Mac mini poháněný M3 nakonec přijde“. Nicméně se zdá, že tento minipočítač není v Applu prioritou a nebude součástí první várky Maců s novými SoC. V praxi to znamená, že by mohl dorazit koncem následujícího roku.

Gurman tentokrát neprozradil žádné detaily o specifikacích, ale když se ohlédneme zpět do poloviny května, můžeme pracovat s jeho dřívějšími tvrzeními. Tehdy insider mínil, že M3 Pro nabídne 12 procesorových jader, 18 grafických jader a nanejvýš 36 GB unifikované paměti. Ve všech těchto ohledech by byl lepší než jeho předchůdce. Podrobněji jsme toto téma rozebírali zde.

S čipem M3 Pro se dle dřívějších spekulací máme setkat také uvnitř nového iPadu Pro, který dostane 14,1palcovou obrazovku. Toto zařízení by mohlo představovat zajímavou alternativu pro ty, co by za normálních okolností uvažovali nad koupí notebooku.