Po pádu embarga se postupně začínají objevovat recenze a výsledky testů grafické karty Nvidia GeForce RTX 4090. Bylo například zjištěno, že po snížení spotřeby ze základních 450 W na 300 W sníží výkon pouze o 10 % (více zde). Nyní se grafiku podařilo přetaktovat na 3,45 GHz a zbořit několik světových rekordů v becnhmarkovacích softwarech.

Za vším stojí tým společnosti GALAX zaměřený na přetaktování a Ronaldo Bussali, šéf serveru TecLab. Využito bylo grafické karty GALAX RTX 4090 SG s velice kompaktním PCB. Chlazena byla kapalným dusíkem.

Bussali vysvětluje, že grafika Nvidia GeForce RTX 4090 je pro běžné přetaktování vynikající, má dokonce být schopna snadno dosáhnout 3075 MHz frekvence jen pomocí svého vzduchového chlazení. Bussaliho tým je ale sestaven z profesionálů, a tak vypadají jejich postupy úplně jinak. Na PCB karty bylo provedeno několik úprav. Regulátor omezení výkonu byl třeba zcela odstraněn. Údajně bylo těžké překonat některé omezení v BIOSu a karta si také prý nelibuje v teplotách pod bodem mrazu.

Grafika RTX 4090 je podle Bussaliho velice citlivá na změny napětí a pouhé zvýšení z 1,10 V na 1,15 V vedlo k obrovskému výkonnostnímu skoku. Frekvenci se díky tomu povedlo dostat na zmíněných 3,45 GHz, ale světové rekordy se překonávaly při nižších taktech. Bussaliho tým se dostal na první místo v pěti různých disciplínách:

Kartu RTX 4090 jsme si vyzkoušeli i my na TechFeedu, na video se můžete podívat zde nebo v přehrávači níže.