Dnes oficiálně zamířila na trh grafická karta Nvidia GeForce RTX 4080, která u nás v Česku začíná na 35 999 korunách. Nejedná se tedy o hračku pro běžného uživatele, nicméně skutečně náročným hráčům nebo tvůrcům obsahu by mohla udělat radost. Oproti RTX 3080 Ti totiž nabízí až 60% zvýšení výkonu.

Karta je připravena na editaci videí ve vysokém rozlišení nebo zpracovávání komplexních 3D scén. Za to vše mohou vylepšené technologie grafického čipu AD103 založeného na architektuře Ada Lovelace. Disponuje RT jádry třetí generace, Tensor jádry čtvrté generace, duálními enkodéry NVENC osmé generace a podporou kodeku AV1. Velkou roli rovněž hraje i 16GB paměť typu GDDR6X.

Nvidia slibuje, že 3D grafici nyní mohou pracovat v reálném čase s přesným a realistickým osvětlením, fyzikou a materiály. Velkým bonusem nové řady grafických karet, kterým se může samozřejmě pochlubit právě i RTX 4080, je kodek AV1. Oproti H.264 je kvalitnější a práce s ním zabere mnohem méně času. Souhrnně by se dalo říci, že je o 40 % efektivnější.

S kodekem AV1 je možné pracovat v OBS Studiu, DaVinci Resolve a Adobe Premiere Pro pomocí pluginu Voukoder. Jak už jsem navíc zmiňoval, RTX 4080 se chlubí dvěma enkodéry NVENC, což ve výsledku znamená, že se video může exportovat téměř dvakrát rychleji. Prostřednictvím OBS Studia a GeForce Experience je také možné v reálném čase zaznamenat obsah v rozlišení až 8K při 60 snímcích za sekundu.

Grafická karta Nvidia GeForce RTX 4080 se dostala i k nám do redakce, kde byla podrobena spoustě různých testů, a to nejen ve hrách, ale také třeba v Unreal Engine 5. Pokud vás tedy zajímají všelijaká srovnání s minulou generací a další podrobnosti, určitě se podívejte na video skrze přehrávač v horní části článku nebo přímo na YouTube.