Technologický gigant Google uvádí do praxe svá nová opatření zaměřená na boj proti sledování. Na konferenci Google I/O, která se konala v květnu, byla představena upozornění na neznámé trackery a další bezpečnostní opatření. Nyní se tyto novinky začínají objevovat na zařízeních s Androidem 6.0 a vyšším.

Funkce upozornění na neznámé trackery v systému Android vás informuje, pokud s vámi cestuje neznámý Bluetooth tracker (jako například AirTag), ale jeho majitel nikoliv. Pokud vás Android upozorní na nalezený sledovací doplněk, můžete získat více informací o něm, včetně mapy jeho cesty s vámi a v některých případech i sériového čísla a údajů o majiteli zařízení.

Nová aktualizace Androidu také přináší možnost manuálního skenování okolních trackerů, aniž byste museli čekat na automatické upozornění.

Společnosti Google a Apple již delší dobu společně pracují na řešení problémů s nežádoucím sledováním trackerů. Občas je totiž využívají zločinci k trasování majetku, nebo dokonce osob jako takových. Společně vyvíjejí průmyslový standard, který umožní dalším trackerům třetích stran fungovat v rámci tohoto systému.

Společnosti si od tohoto systému slibují omezení stále narůstajícího počtu případů tzv. digitálního stalkingu. Ten nastal od uvedení AirTagu od společnosti Apple v roce 2021.