Kalifornské ministerstvo spravedlnosti před nedávnem obvinilo Google z neoprávněného sběru a využívání údajů o poloze uživatelů pro reklamní účely. Podle stížnosti firma pokračovala v zaznamenávání polohy uživatelů, i když si vypnuli funkci historie polohy. Technologický gigant již v minulosti čelil podobným obviněním v Arizoně a ve Washingtonu kvůli sledování uživatelů.

Jako součást dohody společnost Google zaplatí pokutu ve výši 93 milionů dolarů (2,1 miliardy korun v přepočtu) a zavázal se k tomu, že zabrání dalším podobným přestupkům. Ačkoli tato částka pro Google není zásadní, dohoda je důležitá, protože firma většinu svých příjmů získává z reklamy, přičemž reklama založená na poloze může být klíčová.

Google reagoval na obvinění prostřednictvím svého mluvčího, Josého Castañedy, který uvedl pro zpravodajský portál Engadget, že problém vycházel ze starých produktových politik, které firma již před lety změnila.

Kalifornský generální prokurátor mimo jiné do budoucna požaduje po technologickém gigantu, aby byl transparentnější v otázkách sledování polohy a poskytoval uživatelům podrobnější informace o tom, jaké údaje o poloze sbírá.