V červnu jsme se dozvěděli, že Google pohřbil vývoj AR brýlí s interním názvem Iris. Měly být výsledkem akvizice firmy North a dát vám před jedno oko displej, který by zobrazoval relevantní informace. Po objevení spekulací o Apple Vision Pro se ale změnily plány. Firma teď ze všeho nejvíc chce konkurovat Applu, a tak AR projekt zahodila a plně se teď soustředí na projekt XR/MR brýlí (kombinování VR a AR stejně jako novinka od Applu).

Pro Business Insider se někteří zaměstnanci vyjádřili skepticky k vedení projektu Iris. „Každých šest měsíců došlo k zásadnímu obratu v programu,“ řekl jeden z nich. „Podívali se na prototyp a řekli: ‚Chceme něco trošku jiného‘.“ V lednu se Google spojil se Samsungem a společně vytvořili projekt Moohan, který má vytvořit konkurenci pro Vision Pro. Zda spolupráce stále trvá, ale nevíme.

Vedení v Google si stále myslí, že rozšířená realita je budoucnost, a proto pokračuje ve vývoji projektů zasahujících do tohoto odvětví. Dále třeba pracuje na miniaturních displejích využitelných právě v brýlích pro rozšířenou realitu. Minulý rok Google koupil firmu Raxium, která se na tento tip displejů specializuje.

Cíl Googlu je v současnosti pravděpodobně najít do konce roku partnera pro vývoj konkurenta Vision Pro a společně jej vydat v roce 2025. Tímto partnerem bude nejspíš Samsung.

O Samsungu se také tvrdí, že připravuje svůj vlastní headset pro práci se smíšenou realitou. Naposledy jsme o něm psali v souvislosti s uniklým snímkem prototypu a některých specifikací.