Technologický gigant Google rozšiřuje svou funkci AI vyhledávání, Search Generative Experience, do Indie a Japonska. Původně byla funkce, představená na konferenci Google I/O, dostupná pouze v USA, nyní ji však Google rozšiřuje do dalších zemí.

SGE přidává do vyhledávače Google konverzační režim, což umožní uživatelům klást otázky a získávat odpovědi podobně jako od chatbota využívajícího umělé inteligence. V Japonsku funkce podporuje místní jazyk, v Indii pak angličtinu a hindštinu.

Kromě textových odpovědí umí SGE využívat i videa nebo obrázky. Uživatelé mohou přepínat mezi různými jazyky a v Indii pracovat s hlasovým vyhledáváním.

Google také testuje reklamy vedle AI generovaných odpovědí. Tento krok by do jisté míry mohl otevřít nové příležitosti pro reklamní průmysl a zároveň poskytnout uživatelům více relevantních informací.

SGE je podle zprávy Googlu obzvláště populární mezi mladšími uživateli ve věku 18–24 let, kteří preferují konverzační způsob zadávání dotazů. Google uvádí, že lidé nyní pokládají delší a konverzačnější otázky v celých větách.