AI chatbot Gemini je nově přímo součástí operačního systému Android. Největší novinkou je schopnost chatbota chápat kontext při používání aplikací na vašem chytrém telefonu. To znamená, že s uvedením Androidu 15 budete moci využít překryvnou vrstvu Gemini, která se zobrazí nad aktivní aplikací a umožní provádět specifické akce a dotazy v kontextu dané aplikace.

Google uvádí, že například můžete rychle vložit generované obrázky do Gmailu nebo Google Messages, i když zatím doporučuje opatrnost při používání. Další představenou funkcí je „Ask This Video“, která umožní uživatelům klást otázky týkající se konkrétního videa na YouTube, na které by měl chatbot umět odpovědět. Google tvrdí, že tato funkce bude kompatibilní s miliardami videí. Podobný nástroj bude k dispozici i pro práci s PDF dokumenty.

Jakmile bude mít Gemini přístup k většině aplikací, bude moci splnit některé z ambiciózních slibů konkurenčních AI společností jako Humane či Rabbit. Google prohlašuje, že teprve začíná s tím, jak může AI na zařízení změnit schopnosti vašeho telefonu.