Máte doma starý notebook, který je příliš slabý na Windows 10? Prodat se nedá a je vám líto jej vyhodit? Existuje několik způsobů, jak dát starému hardwaru nový smysl, a jednou z nich je přeměna notebooku na Chromebook.

CO SE STARÝM NOTEBOOKEM?

Operační systém Chrome OS není náročný na hardware, a i když nenabízí takové možnosti jako třeba Windows nebo macOS, některým skupinám uživatelů dokonale vyhovuje. Chromebooky se uplatnily ve školství, ale poslouží také v kancelářích firem, které využívají software Google Apps for Work.

Samotný Chrome OS je uzavřený systém a pokud chcete Chromebook, musíte si počítač prostě koupit. Je tu ale možnost stažení open source verze s názvem Chromium OS, která je až na pár formalit identická. Tento systém nainstalujete na víceméně libovolný notebook, který splňuje hardwarové požadavky. A právě s tím pomáhá software CloudReady od společnosti Neverware. CloudReady zjednodušuje složitou instalaci Chromium OS na proces, který zvládne každý. V podstatě si jen ze seznamu na webu CloudReady vyberete kýžený model notebooku a necháte si vygenerovat bootovací flashku

VOLNĚ DISTRIBUOVANÝ CHROME OS?

Základní verze je zdarma, k dispozici jsou ale také placené varianty pro firmy a školy. Na tom se nic nezmění ani poté, co firmu Neverware pohltil Google. Oznámení se objevilo na stránkách společnosti. Žádné překvapení to ale není, Google do Neverware investoval už před třemi lety.

Firma se sice nyní stala součástí oficiálního Chrome OS týmu, ale své služby ponechá ve stávající podobě. Dá se ale předpokládat, že Google využije zkušeností a zdrojů Neverware k vytvoření volně distribuované verze Chrome OS, která by pomohla k většímu rozšíření systému. Google samotný akvizici ani své plány s firmou zatím nekomentoval.