Android je největší mobilní operační systém vůbec a vždy si zakládal, stejně jako jeho mateřská společnost Google, na otevřenosti, to by se ale mohlo narušit kvůli nové změně v systému.

Google bude od srpna po vývojářích, kteří své aplikace publikují prostřednictvím Obchodu Play, chtít, aby používali formát .aab (Android App Bundle) místo současného .apk.

Proč nový formát? .aab Google představil už s Androidem 9 a vyřešit má obtížné spouštění zvlášť aplikací na starších telefonech. Jeden .apk soubor totiž nese optimalizační data pro prakticky všechna Android zařízení, a tak je pro telefony s horším výkonem obtížné vytáhnout jen ta data, která potřebují.

Oproti tomu .aab je v podstatě .apk rozsekané na mnoho částí, které jsou sice na serveru kompletní pro všechna zařízení, ale podle toho, ze kterého aplikaci instalujete, dostanete jen potřebnou část aplikace; to znamená průměrně o 15 % menší soubory.

Velké vylepšení je to i pro vývojáře, kteří nové funkce mohou spustit jen na některých zařízeních a tak je nebudou muset okamžitě optimalizovat pro všechny Android stroje.

Ať zní novinka sebelépe, má výrazný háček. Ačkoli jsou totiž samotné .aab balíčky open-source, po serveru, na kterém běží, vyžadují kompatibilitu, která by se malým obchodům s Android aplikacemi mohla výrazně prodražit.

To, že aplikaci na mobil nedostanete celou navíc znamená i nemožnost jejich sdílení přes aplikace jako je Share It nebo ShareMe.

Špatnou zprávou je to i pro ty, kteří se těší na Android aplikace fungující na Windows 11, obchod od Amazonu, ze kterého budou tyto aplikace pocházet, totiž tento formát nepodporuje.

Tahle změna je tak sice dobrou zprávou pro většinu uživatelů Androidu, kteří budou mít na mobilu lehčí a bezpečnější aplikace, ale zprávou špatnou pro kohokoli, kdo využívá aplikace stažené z jiných obchodů.