V aplikaci Fotoaparát se Google po delší době rozhodl udělat větší designové změny. O aktualizaci, která se nyní začala oficiálně rozšiřovat, už dříve informovala známá leakerka Kamila Wojciechowska. Nutné je však poznamenat, že minimálně zpočátku bude update dostupný pouze pro docela omezenou skupinu lidí.

Jako téměř vždy je i v této novince nějaký háček. Aplikace Fotoaparát verze 9.0 je zatím dostupná jen s operačním systémem Android 14, který zatím ještě nevyšel stabilně a dostupný je pouze prostřednictvím testovacích kanálů. Další podmínkou pro obdržení aktualizace je, že musíte vlastnit telefon série Google Pixel.

Novinek v uživatelském rozhraní přinesla nová verze hned několik. Zaprvé, z režimu pro fotografování se k nahrávání videí už nedostáváte pomocí posouvací nabídky, ale přepínačem, který se nachází pod ní. Už se tedy zbytečně nebudete dostávat do jiných nabídek, když si zrovna budete přát místo snímku pořídit nějaké to video.

Na stejné úrovni, jako se nachází zmíněný přepínač, bylo také přesunuto nastavení fotoaparátu, ve kterém je navíc nově dostupných více možností. Respektive, do nabídky se dostaly předvolby pro makro režim.

V důsledku přesunu tlačítka se v horní části rozhraní již nenachází vůbec nic.

Kromě těchto změn v prostředí se změnila také ikonka aplikace – fotoaparát je nově větší. Na srovnání se znovu můžete podívat níže.