Google přidává do webové verze své platformy pro editaci dokumentů podporu syntaxu Markdown. Jde o odlehčený zápis HTML tagů, který ale vypouští nespočet závorek a zdlouhavých zápisů. K úpravě textu si vystačíte s textovými zkratkami.

V Markdownu třeba tučný text ohradíte dvěma hvězdičkami, kosený jednou a různé nadpisy počtem křížků před nimi. Od základního systému se liší označením přeškrtnutí. Toho docílíte ohraničením textu spojovníky (-), místo běžně používaných vlnek. To je sice ještě daleko od úplné integrace, základní funkce ale implementace pokrývá.

Pro aktivaci v dokumentech musíte kliknout na nástroje, předvolby a zde zakliknout možnost automatické detekce Markdownu. Pokud možnost (stejně jako já) ještě nevidíte, nesmutněte. Podle Google může její rozšíření trvat i více než 15 dní.

Pokud jste na Markdown zvyklí odjinud, na řešení Googlu si nejspíš budete muset chvilku zvykat. Nejde jen o netypický zápis přeškrtnutého textu, na rozdíl od dalších editorů značky v textu nezachovává, ale rovnou styl na text přenese. Běžnější je označení textu se zachováním značek Markdownu.

Ačkoli řešení Googlu krajní uživatele, kteří Markdown využívají na veškerou práci s textem, nenadchne, dozajista jde o příjemnou funkci pro mnoho z těch, kteří jsou na Markdown zvyklí třeba z Discordu. Bude se jednat o v základě vypnutou funkci.