Google neustále rozšiřuje portfolio funkcí svého chatbota Bard, který od půlky července funguje také u nás v Česku. Google Bard je plodem intenzivního výzkumu v oblasti AI a dokáže chápat kontext dotazů a nabízet uživatelům relevantní odpovědi. Cílem Googlu bylo vytvořit co nejpřirozenější a nejintuitivnější nástroj pro komunikaci. Současně se jedná o konkurenci pro populárnější ChatGPT od organizace OpenAI.

Google Bard dostává další skvělé vychytávky. Nově je schopen vytáhnout informace z uživatelských dat v Gmailu, Dokumentech a na Disku, což umožňuje získat odpovědi na své dotazy týkající se těchto služeb a vaší aktivity v nich. Ať už potřebujete rychlou odpověď na e-mail, doporučení k úpravě dokumentu nebo pomoc s organizací souborů, Bard je připraven přiložit ruku k dílu.

Podle Jacka Krawczyka, vedoucího projektu Google Bard, mohou uživatelé využít Barda dvěma způsoby. Můžou umožnit Bardovi přímé vyhledávání ve svém Gmailu, například začít svůj dotaz s příkazem @mail. Alternativně lze jednoduše položit otázku ve stylu: „Najdi v Gmailu informace o mé blížící se cestě letadlem.“

Jelikož novinka vzbuzuje obavy ohledně ochrany osobních údajů, Google ubezpečuje, že informace, které v rámci interoperability se službami Workspace využijete, nebudou součástí tréninkové sady žádného AI modelu. Také nemusíte zapínat povolení Bardu o nakouknutí do Gmailu, Dokumentů či Disku. Google vás nejprve požádá o přihlášení a vy jej můžete kdykoli deaktivovat.

To ale není vše. Pokud máte pochybnosti o správnosti odpovědi Barda (což je naprosto oprávněné, protože občas vypisuje opravdu nesmysly), nová funkce ve formě tlačítka Google It vám umožní rychle ověří informace pomocí vyhledávače. Toto vylepšení je reakcí na potřebu uživatelů mít větší důvěru v informace poskytované chatbotem.