Umělá inteligence každodenně usnadňuje lidem práci při vykonávání nejrůznějších úloh. Když se navíc k jedné existující službě připojí druhá, která si právě na AI zakládá, uživatelům se naskytne výrazně více možností, jak s oním nástrojem či aplikací nakládat. Ideálním příkladem je vyhledávač Bing, který po spojení s jazykovým modelem Prometheus dokáže odpovídat na komplexní dotazy uživatele skrz funkci Chat. Nyní by se měl „AI revoluce“ dočkat oblíbený hlasový asistent.

Používáte-li telefon s operačním systémem Android, pravděpodobně jste už Google Asistenta někdy použili. Ten dovede poměrně rychle plnit vaše hlasové příkazy a využívat jej lze pro vyhledávání informací, ovládání hudby nebo vykonávání dalších úloh typu nastavení budíku na 12:35. Možností by ale mohl mít daleko více díky integraci služby Google Bard.

Bard je generativní textový nástroj a Googlu eso v rukávu, které využívá pro udržení konkurenceschopnosti vůči americké OpenAI. Funguje totiž prakticky stejně jako její ChatGPT a je vybaven podobnou škálou schopností. K nám do Česka se ale dostal teprve nedávno, a navíc má stále ještě tendenci dělat hrubé chyby při vyhledávání informací, což budou nejspíš důvody, proč u nás ještě nedosahuje takové popularity.

Plány na obohacení Asistenta o některé schopnosti služby Bard sdělil kalifornský softwarový gigant svým zaměstnancům v e-mailu, který unikl na veřejnost (informoval o něm zahraniční portál Axios). Aby se Asistent skutečně stal lepším, Google také mění interní strukturu týmů, které jeho chod a nové funkce zajišťují.

„Viděli jsme obrovský potenciál generativní umělé inteligence, který může změnit životy lidí, a vidíme obrovskou příležitost prozkoumat, jak by mohl vypadat Asistent vybavený nejnovější technolgií LLM. (Část týmu už na tom začala pracovat, počínaje mobilními zařízeními),“ napsali v e-mailu viceprezident Googlu Peeyush Ranjan a produtkový ředitel John „Duke“ Dukellis.

Konkrétní novinky, které integrace přinese, bohužel zůstávají neprozrazeny. Mně osobně ale naskočila myšlenka, že by jedním z výsledků mohla být podpora češtiny. Ta by rozhodně nebyla na škodu.