V sobotu vyšel článek, ve kterém jsem rozebíral spotřebu grafické karty Nvidia GeForce RTX 4090. Unikly totiž snímky, jež potvrdily, že grafika může skutečně hltat více než 600 W. Na jedné z fotografií byla RTX 4090 zachycena s 3GHz frekvencí, což je opravdu působivá hodnota. Tuto hranici se už ale povedlo překonat o více než 200 MHz.

Leaker wxnod zveřejnil na svém Twitteru profilu screenshot z programu GPU-Z, který ukazuje 3240MHz frekvenci GPU. Paměť se dokonce povedlo přetaktovat na 1562 MHz, což v praxi znamená, že běžela rychlostí 25 Gb/s. Byla tedy o čtyři gigabity rychlejší než se základním nastavením. Propustnost se v takovém případě měla zvednout na 1,2 TB/s.

Trochu zklamáním je, že se leaker nepochlubil podrobnými informacemi. Nemáme tak žádné údaje o tom, při jaké spotřebě dosáhla RTX 4090 těchto výsledků. Stejně tak nevíme, jakému zátěžovému testu byla grafika vystavena.

RTX 4090 vychází za dva dny, už zítra ale budou zveřejněny první recenze, v rámci nichž pravděpodobně dostaneme odpovědi na to, za jakých podmínek a s jakou pravděpodobností může karta dosahovat těchto vysokých frekvencí.