Základní spotřeba grafické karty Nvidia GeForce RTX 4090 sice činí „jen“ 450 W, ale pokud byste z ní chtěli vytěžit maximum, tak se připravte na úplně jiné hodnoty. Už dříve se mluvilo o tom, že by grafika mohla hltat i více než 600 W, což se nyní potvrzuje. Karta byla totiž zachycena se 615,8W spotřebou.

Na sociální síti Bilibili se objevil příspěvek doprovázený dvěma fotografiemi, z nichž jdou tyto informace krásně vyčíst. RTX 4090 byla vystavena zátěžovému testu v softwaru MSI Kombustor. Při méně náročné zkoušce karta dosahovala 3GHz frekvence s nižší spotřebou, která se vyšplhala pouze na 425 W. Zátěž zvaná FurMark-Donut je energeticky mnohem náročnější a karta při ní hltala zmíněných 615,8 W. Dosahovala přitom 2,6GHz taktu.

Fotografie bohužel neukazují, jakých teplot grafika dosahovala. Autor totiž snímky záměrně upravil, aby tyto údaje vidět nešly. Leaker 9550pro na svém Twitteru naznačuje, že bylo využito vodní chlazení. Grafická karta byla navíc pravděpodobně modelem společnosti třetí strany. Tato informace vychází ze spekulací, jež naznačovaly, že RTX 4090 Founders Edition, za níž stojí samotná Nvidia, bude mít omezenou spotřebu na 600 W.