Oblast mobilní fotografie zejména v posledních letech postoupila neuvěřitelným způsobem. Doby, kdy jste svým zařízením mohli „pouze vyfotit“ fotografii, která musela být ideálně v dobrém světle, jsou již dávno pryč. V současnosti za vás fotoaparát vašeho telefonu zastane prakticky vše a situace, kdy vznikne něco jiného než perfektní fotografie, už tak často nenastávají.

Mezi běžnými uživateli není následná úprava fotografie nutností, ale spíše možností, jak jí dodat svůj osobní styl. Situace je samozřejmě značně odlišná v případě profesionálů. Pokud nějaký po telefonu sáhne, většinou ho doplní o externí příslušenství v podobě objektivu nebo mikrofonu. To už samo o sobě schopnosti telefonu v pozitivním slova smyslu značně zkreslí. Vše ostatní je takřka vždy poté doladěno v profesionálním editačním programu. Takže zůstane veškerá magie v podobě AI, kterou telefon disponuje většinou nevyužita.

Vraťme se ale k běžnému uživateli a samotné podstatě fotografování. I sebelepší fotoaparát by měl co nejlépe zachytit to, co je před ním. Odjakživa to také platilo. S nástupem již zmíněné AI se ale tato podstata začala otřásat v základech. Většinou nám algoritmy pomáhají. Ať se jedná o dodatečné kompenzování rozklepaných rukou, nebo přisvícení fotografie za špatných podmínek a mnoho dalšího. Dostáváme se ale i do poněkud extrémnějších a méně praktických sfér. Na nejnovější „skandál“ v tomto oboru upozornil uživatel Redditu.

Nejnovější modely Samsung Galaxy S23 nabízejí takzvaný „space zoom“ neboli možnost fotografovaný objekt 100x přiblížit. To by se samozřejmě v malém těle telefonu bez pomoci AI možné nebylo. Telefon využívá optickou a digitální stabilizaci v kombinaci právě s algoritmy. Vše až doteď fungovalo na výbornou. I při 100x přiblížení z telefonu vycházely až překvapivě dobré fotografie, než si uživatelé začali všímat, že v určitých specifických podmínkách vypadají jejich fotografie navzájem skoro identicky. Jednalo se o noční fotografie měsíce.

Samotný test byl geniálně jednoduchý. Uživatel na Redditu úmyslně vytvořil fotografii měsíce, která neměla naprosto žádné detaily. Tu poté vyfotil z monitoru svého počítače telefonem Samsung Galaxy S23 Ultra. K velkému překvapení měla výsledná fotografie relativně slušnou úroveň detailů, které ale na původní fotografii vůbec nebyly.

Měla by podle vás umělá inteligence až takto zasahovat do fotografií? Na jednu stranu tak fotografie focené i těch nejnáročnějších podmínkách vypadají skvěle, ale na tu druhou nejsou „naše“. Celou kauzu ve svém videu výborně popisuje americký youtuber MKBHD. Video i dotyčné fotografie využité při testu můžete vidět v galerii.