Mac mini je opravdu malé zařízení. S velikostí 3,6 cm na 19,7 cm na 19,7 cm se jednalo o něco velmi zajímavého, když se zařízení poprvé dostalo na trh v roce 2010. Po dvanácti letech už je ale Mac mini mnohokrát překonán; YouTuber Snazzy Labs to ale nenechal jen tak.

Ukazuje se, že zařízení obsahuje komponenty, které nejsou nutné, případně nejsou třeba o takovém výkonu. Přesně toto se týká 150W zdroj, který je i s plně napojenými porty využit jen na 67,5 W. YouTuber tak zařízení zmenšil o 28 % a přitom údajně zachoval výkon.

Při zmenšování Snazzy Labs odejmul třeba velký větrák. Ten byl v zařízení potřeba, když využívalo hladové čipy Intelu, s M1 už ale není až tolik k užitku. Přeci jenom tento čipset zcela bez větráčku funguje třeba v Macbook Air. Jak už bylo zmíněno, vyměnil také zdroj.

Využil také externí napájecí kostky, což umožnilo počítač ještě zmenšit. Samotná 60W nabíječka původně patří k Surface notebooku od Microsoftu, využití originálního konektoru totiž z důvodu ověřování nebylo možné. Přesto by i neoriginální kabel měl být stejně bezpečný, ochrana mu totiž nechybí.

Takto zmenšený Mac mini údajně zvládá testy benchmarků stejně jako originál, dokud stále využívá integrované pasivní chlazení. Navíc je úplně tichý. Video můžete rozkliknout níže.