S rostoucím zájmem o technologie umělé inteligence na spotřebitelském trhu přichází z Canalys zpráva, že počítačové segmenty s AI čekají významné cenové nárůsty. Trend zvyšování cen je důsledkem masivního nárůstu poptávky v segmentech orientovaných na spotřebitele, jako jsou herní systémy, kde výrobci jako MSI a Lenovo závodí o začlenění AI funkcí do svých zařízení. Microsoft Copilot napomohl tomuto trendu, zvýšil zájem spotřebitelů a urychlil integraci AI.

Podle zprávy Canalys bylo v letošním roce 19 % počítačů dodávaných na trh vybaveno umělou inteligencí, přičemž se očekává, že do roku 2024 tento podíl vzroste na 60 %. Předpokládaný růst naznačuje, že počítače s AI budou brzy běžnou součástí trhu.

Důvodem pro tento růst není pouze popularity AI jako trendu, ale také generace uživatelů, kteří vstupují do cyklů obnovy svých zařízení. Moderní architektury, které využívají umělou inteligenci, jsou pro uživatele atraktivnější než kdy dříve, což výrobce motivuje k aktualizaci svých aplikací a přesvědčení spotřebitelů o přechodu na novější komponenty.

S nárůstem poptávky se očekává, že ceny počítačů s AI také vzrostou, předpovídá se až 15% zvýšení odpovídající rostoucímu zájmu na trzích.