Obyvatelé Evropské unie získají nový nástroj k řešení sporů týkajících se moderace obsahu na velkých sociálních sítích. Odvolací centrum, certifikované irskými regulátory, začne fungovat koncem roku 2024 a nabídne uživatelům možnost stěžovat si na rozhodnutí o odstranění či úpravě jejich obsahu na platformách jako Facebook, TikTok a YouTube. Centrum bylo vytvořeno na základě evropského Zákona o digitálních službách (DSA), který umožňuje vznik mimosoudních orgánů pro řešení sporů.

Nové Odvolací centrum bude vedeno Thomasem Hughesem, bývalým generálním ředitelem Meta Oversight Board Administration, což naznačuje jistou propojenost mezi oběma organizacemi.

Oversight Board Trust dohlížející na financování Meta Oversight Board poskytl centru jednorázový grant, aby podpořil jeho vznik. Někteří z prvních nevýkonných členů Odvolacího centra jsou navíc i členy Oversight Board.

Centrum začne přijímat žádosti o odvolání rozhodnutí prostřednictvím svého webu, přičemž uživatelé budou muset zaplatit nominální poplatek, který bude vrácen v případě, že centrum rozhodne v jejich prospěch.