Evropská komise zahájila důležité řízení proti společnosti Apple s cílem přimět technologického giganta k dodržování pravidel vyplývajících z nařízení Digital Markets Act (DMA). Nařízení je zaměřeno na zajištění rovnosti na digitálním trhu a ukládá zvláštní povinnosti firmám.

Jedním z klíčových aspektů, které komise zkoumá, je interoperabilita iOS s různými zařízeními, jako jsou chytré hodinky, sluchátka nebo virtuální realita. Evropská komise si klade za cíl zajistit, aby výrobci těchto produktů mohli efektivně spolupracovat s iPhony a jejich operačními systémy. To zahrnuje jednoduché párování a připojení ne-Apple zařízení k iPhonům a zajištění, že tato zařízení budou moci přijímat oznámení. Komise také prověří, jak Apple vyřizuje žádosti vývojářů třetích stran o zajištění kompatibility jejich aplikací s iOS a iPadOS.

Margrethe Vestager, evropská komisařka pro hospodářskou soutěž, zdůraznila význam tohoto procesu a uvedla, že poprvé využívají mechanismy stanovené v DMA k tomu, aby zajistili Applu jasné vedení v otázkách interoperability. Tento krok má zajistit, že digitální trhy zůstanou spravedlivé a otevřené, přičemž klíčovou roli hraje právě efektivní interoperabilita mezi smartphony a jejich operačními systémy.