Společnost EVGA po více než dvaceti letech končí s výrobou grafických karet. Dosud šlo o předního dodavatele grafik pro Spojené státy a Evropu, jehož historie exkluzivního partnerství s Nvidií se táhla už od roku 2000. Kvůli údajným neshodám se zeleným týmem však toto přátelství nakonec končí. V současné době se EVGA nehodlá pouštět ani do výroby karet pro konkurenci. Podrobné informace si můžete přečíst zde.

Ne vše je ale tak smutné, jak se může zdát. EVGA se totiž loučí se ctí a vší parádou, a to díky jihokorejskému overclockerovi Biso Biso, který byl zároveň součástí týmu společnosti zaměřeného na přetaktování hardwaru. Overclockerovi se nyní povedlo dosáhnout krásného výsledku v testu 3D Mark Time Spy Extreme – se dvěma kartami EVGA GeForce RTX 3090 Ti KINGPIN se mu povedlo zdolat světový rekord a obsadit první příčku v žebříčku serveru HWBOT.

Biso Biso dokázal získat 24 964 bodů, obě grafické karty přitom běžely na 2,58GHz frekvenci a chlazeny byly kapalným dusíkem. Video z celého procesu zveřejnil overclocker na svém Facebooku, přehrát si jej můžete zde.

„Absolvoval jsem poslední test v benchmarku za použití kapalného dusíku, abych zavzpomínal na poslední dny EVGY s kartami Nvidia, a stanovil jsem nový světový rekord v Timespy Extreme. Výsledkem je, že nyní mám všechny rekordy v UL 3DMark TimeSpy Extreme, TimeSpy a Port Royal. Doba, kterou jsem strávil jako extrémní overclocker, může být kratší než u ostatních, ale mohu s jistotou říci, že jsem byl HODNĚ ŠŤASTNÝ a soutěžil jsem urputněji než kdokoliv jiný. Chtěl bych poslat upřímné poděkování společnosti EVGA, týmovým kolegům a hlavně Vinci Lucidovi, který mě vždy podporoval a inspiroval,“ píše Biso Biso na Facebooku.

Ve svém příspěvku zmínil Vince Lucida, který je ve světě hardwaru známý jako KINGPIN. Jde o overclockera a právě po něm byla pojmenována řada produktů společnosti EVGA, v níž mimo jiné působil. Sám Lucido zveřejnil na svém Facebooku vyjádření k odchodu EVGY z trhu grafických karet:

„Jsem vděčný za všechny přátele z oboru, bývalé kolegy a další, kteří se mi ozvali. Hodně to pro mě znamená a vážím si toho. Tato zpráva (odchod EVGY ze segmentu GPU) samozřejmě není přijímána dobře a mrzí mě to hlavně kvůli fanouškům a lidem, kteří jsou zapálení pro naši značku a to vše, co jsme zde ve společnosti EVGA za ta léta udělali. Pokud má KP hardware tak či onak pokračovat dál, jsem si jistý, že bude. Komunita nadšenců EVGA a PC hardwaru se ke mně a mám týmům zde chovala v průběhu let skvěle, DĚKUJEME.