V červnu letošního roku europoslanci schválili první návrh unijní regulace umělé inteligence. Na nutnosti nastavit konkrétní pravidla pro nakládání s nástroji typu ChatGPT, popřípadě i daleko komplexnější systémy, se v důsledku rostoucích obav veřejnosti shodují politici z celého světa. EU by ale mohla být světově prvním uskupením, které opravdové regulace dosáhne.

V pátek se po třídenním maratonu na provizorní dohodě o pravidlech pro používání umělé inteligence shodlo předsednictví Evropské rady s vyjednavači Evropského parlamentu. Rada o tom informovala prostřednictvím tiskové zprávy. „Cílem návrhu nařízení je zajistit, aby systémy AI uváděné na evropský trh a používané v EU byly bezpečné a respektovaly základní práva a hodnoty EU,“ píše se v ní.

Takzvaný Akt o umělé inteligenci vzejde v platnost nejdříve v roce 2025, o návrzích na znění se má hlasovat začátkem následujícího roku. EU se zaměřuje především na pravidla pro systémy, jako je ChatGPT, nebo soubor zásad pro využívání biometrické identifikace (zejména rozpoznávání obličeje).

EU hodlá řadit systémy umělé inteligence do skupinek podle toho, jaké riziko představují. Zatímco velmi mírným povinnostem v oblasti transparentnosti budou podléhat ty nástroje, které jsou rizikové jen lehce, zcela nepřijatelné budou kupříkladu systémy pro rozpoznávání emocí na pracovišti nebo ve vzdělávacích institucích, udělování sociálního kreditu nebo takzvanou biometrickou kategorizaci. Pro orgány činné v trestném řízení však budou existovat výjimky.

Jedním z cílů Evropské unie je umožnit spotřebitelům podávat stížnosti. Firmám, které nebudou nařízení dodržovat, pak hrozí astronomické pokuty, jež mohou dosáhnout maximální výše 35 milionů eur (v přepočtu necelých 854 milionů Kč), nebo 7 % celosvětového obratu dané firmy.

Dosažení předběžné dohody oslavoval například eurokomisař Thierry Breton, jehož jméno v souvislosti s AI regulací neslyšíme poprvé. Plány na nastavení pravidel označil za „historické“. Akt o umělé inteligenci je podle něj „mnohem víc než jen příručka pravidel“. Prý jde o „startovací rampu pro začínající podniky a výzkumné pracovníky z EU, aby se stali lídry celosvětového závodu v oblasti umělé inteligence“.

Šéfka Evropské komise Ursula von den Leyenová prohlásila, že Akt o umělé inteligenci pomůže vývoji technologií, které neohrožují práva a bezpečnost uživatelů.