Technologický gigant Apple čelí potenciální pokutě ve výši zhruba 539 milionů amerických dolarů (500 milionů eur) od Evropské unie, což je důsledek obvinění z monopolního chování v jejich App Store, zejména v oblasti hudebních streamovacích služeb. Opatření vychází z vyšetřování, které Evropská komise zahájila po stížnosti podané společností Spotify v roce 2019. Podle informací zveřejněných zpravodajským portálem Financial Times, které se opírají o pět nejmenovaných zdrojů, se očekává, že rozhodnutí bude oznámeno na počátku příštího měsíce.

Hlavním bodem sporu jsou pravidla App Store, která v minulosti bránila vývojářům v tom, aby uživatele směrovali na alternativní možnosti předplatného mimo aplikaci, kde by se vyhnuli 30% poplatku, který vybírá Apple. I když Apple tato omezení částečně uvolnil, Evropská komise považuje tyto praktiky za porušení antimonopolních zákonů EU, vytvářející nespravedlivé obchodní podmínky pro konkurenty Apple v rámci protisoutěžních povinností App Store.

Pokud EU skutečně uvalí na Apple tuto pokutu, bude to znamenat významný krok v regulaci obchodních praktik velkých technologických společností, zejména těch, které provozují digitální tržiště. Kromě finančního trestu může být Apple také nucen změnit své postupy ve správě App Store.