Nejnovější nařízení Evropské unie nás chce pomyslně vrátit do dob dávno minulých, kdy se dala bez větších potíží vyměnit baterie telefonu. Ti starší z nás si určitě ještě pamatují doby, kdy se takto dala vyřešit většina častých uživatelských problémů. Roky běžná praxe se začala s příchodem novějších generací našich kapesních pomocníků bohužel vytrácet. Najít v současnosti chytré zařízení s možností domácí výměny baterie je prakticky nemožné. To se však možná brzy změní.

Nutno podotknout, že absence této funkce má i své dobré důvody, jako například voděodolnost. V současné době se ale ve velkém hraje i na enviromentální nároky spojené s případným servisem. Ty by logicky byly značně menší, pokud by zařízení nemuselo projít autorizovaným servisem. Kromě toho by se takto měla i prodloužit doba, po kterou budeme svá zařízení využívat. A proto má opětovné zavedení této možnosti velkou šanci na úspěch, a to i za cenu, že přijdeme o voděodolnost.

Hlavním bodem nového nařízení je vyměnitelnost baterie. Zaměřuje se ale také na pravidla týkající se těžby materiálů potřebných k jejich výrobě. V následujících letech tak bude muset minimálně 6 % prvků pocházet z udržitelných zdrojů. Takto významné změny ale logicky neproběhnou přes noc. EU dá firmám 3,5 roku od zavedení nařízení (kdy to bude, není známé) na to, aby vytvořily nové generace baterií podle zmíněných kritérií. Velmi zajímavé bude sledovat, jak se změní trh po adaptaci této změny. Co myslíte?