I pokud se zajímáte o dění kolem umělé inteligence naprosto minimálně, je velice pravděpodobné, že vás koncem března neminuly zprávy o otevřeném dopisu, který si žádal pozastavení vývoje umělé inteligence. Mezi jeho signatáři bylo nespočet známých osobností technologického světa, jako například spoluzakladatel Applu Steve Wozniak nebo kontroverzní multimiliardář a majitel Twitteru Elon Musk.

Právě druhý zmíněný se je v oblasti AI jednou z nejvýraznějších osobností. Musk stál při založení OpenAI, společnosti, která vytvořila aktuálně nejznámější nástroj generativní umělé inteligence ChatGPT, a neustále se vyjadřuje k současným tématům. Kromě toho aktuálně pracuje na vlastní službě, která by měla konkurovat největším jménům na scéně. Samostatně jsme se jí věnovali zde.

Agentura Reuters nyní přináší zprávy o tom, že se Elon Musk znovu připomíná svůj postoj k bezpečnosti umělé inteligence. Během akce Paris VivaTech dal jasně najevo, že je pro regulaci AI.

„Existuje reálné nebezpečí, že digitální superinteligence bude mít negativní důsledky,“ prohlásil Musk.

Kolem důležitosti stanovení jasných pravidel pro provoz i užívání umělé inteligence se v poslední době vedou horlivé diskuze. AI nástroji se intenzivně zabývají jak zaměstnavatelé, tak i státní či mezinárodní orgány. Před pár dny se například Evropský parlament shodnul na konkrétních pravidlech pro nakládání s AI.