Elon Musk nečekaně stáhl svou žalobu proti společnosti OpenAI těsně předtím, než měl kalifornský soud projednat žádost o zamítnutí případu. V žalobě podané v únoru Musk obvinil spoluzakladatele OpenAI Sama Altmana a Grega Brockmana z porušování neziskového statutu společnosti a z orientace na zisky na úkor etických cílů. Tvrdil, že OpenAI se stala „de facto dceřinou společností“ Microsoftu, který do ní investoval 13 miliard dolarů a získal 49procentní podíl.

OpenAI ve své obhajobě argumentovala, že Musk mohl získané informace zneužít ke svému prospěchu a že neexistuje žádná zakládající smlouva, která by byla porušena. Ani OpenAI, ani Muskův právník Alex Spiro nereagovali na žádosti o komentář. Musk spoluzaložil OpenAI v roce 2015, ale odešel o tři roky později kvůli neshodám ohledně směřování společnosti.

Nyní Musk vede startup xAI, který vyvinul Groka, konkurenta ChatGPT, integrovaného do platformy X a dostupného pro platící uživatele. xAI nedávno získalo investici ve výši 6 miliard dolarů od významných investorů, jako jsou Andreessen Horowitz a Sequoia Capital.

Přečtěte si také: OpenAI slaví úspěch, počet uživatelů ChatGPT prudce roste