V nabídce e-shopu automobilky Tesla se nečekaně objevil nový produkt. Nejedná se o nový vůz, nýbrž o „sběratelský předmět“. Přesněji je to píšťalka z leštěné chirurgické oceli, která svým designem připomíná extravagantní Cybertruck. Proto se také jmenuje Cyberwhistle.

Novinku představil na svém Twitteru šéf společnosti Elon Musk a neodpustil si ani rýpnutí do Applu: „Neplýtvejte penězi na ten směšný Apple hadřík a radši si kupte naši píšťalku.“ Stejně jako kontroverzní hadřík s logem Applu, který se prodává za 590 Kč, ani „kyberpíšťalka“ není levná záležitost. Stojí 50 dolarů, tedy zhruba 1100 Kč (bez daně). Vysoká cena ale není jedinou společnou charakteristikou obou výrobků, spojuje je také fakt, že jsou beznadějně vyprodané

Pokud vám vrtá hlavou, proč zrovna Tesla prodává píšťalku, tak odpověď najdete v anglickém slově whistleblower (doslova přeloženo „ten, kdo píská na píšťalku“). Jedná se o označení člověka, který nahlásí svého zaměstnavatele úřadům pro porušování zákona. Společnost Tesla řešila nedávno dvě takové kauzy. 

Minulý měsíc podala zaměstnankyně továrny ve Fremontu na Teslu žalobu kvůli údajnému sexuálnímu obtěžování. V říjnu zase jeden zaměstnanec tmavé pleti vyhrál soudní spor s firmou za to, že neřešila rasismus na pracovišti. Soud nařídil Tesle, aby zaměstnance odškodnila částkou 137 milionů dolarů.

Kovová píšťalka není zdaleka prvním netradičním sběratelským kouskem v e-shopu Tesly. Z minulosti můžeme vzpomenout třeba na tequillu v láhvi ve tvaru blesku nebo na šortky s nápisem S3XY, které byly reakcí na snahy o shortování (spekulace na pád ceny) akcií společnosti.