Pokud bedlivě sledujete Indiana, Nerdfix nebo Techfeed, určitě dobře víte, že se v našich videích objevuje pestrá škála hlasů. Hlubokých, vysokých, ženských, mužských… a… těch dalších… A co je potřeba pro správné užití si takových videí? Samozřejmě i skvělý zvukový systém. Já vím, já vím, není to nejlepší úvod, jaký jsem pro hardware test kdy napsal, ale myslím, že Sound Blaster Katana V2 dokáže mluvit sám za sebe.

Jedná se konkrétně o soundbar s dedikovaným subwooferem. Celá věc se tak nachází v sice technicky vzato přenosné, ale ne zrovna nejmenší a už vůbec ne lehké krabici. Ale výsledek tomu odpovídá. Druhá verze jinak úspěšné „Katany“ přináší řadu vylepšení a celkově jde o krok dál tak, jak byste od pokračování takto prémiového zboží měli očekávat.

Samotný soundbar není na první pohled nijak zvlášť výjimečný a svými velikostmi 600 x 95 x 62 milimetrů vyloženě nepřekvapí. Přesto působí nejen o něco mohutněji, než je obvyklé, ale také vlastně ne tak moderně. Spoléhá na jednoduchý a sotva kosočtvercový tvar, který určitě stačí, ale na první pohled si ho přesně s tímto výrobkem tak jednoduše nespojíte. To ale samozřejmě více než vynahrazuje svým praktickým využitím, ke kterému se dostanu za moment. Vedle soundbaru totiž dostanete ještě dedikovaný subwoofer s velikostmi 150 x 367 x 367 milimetrů. Oproti první verzi jsou tak obě složky tohoto setupu větší, ale opravdu jen v řádu několika mála milimetrů.

Stejně tak zůstává samotný základ obou věcí – soundbar v sobě obsahuje dva drivery a dva tweetery, subwoofer samozřejmě nemá cenu komentovat – jeden subwooferový driver je jasně vidět. V čem ale změna je, je jejich velikost. Tweetery se podle všeho zmenšily o 15 milimetrů na 19 milimetrů, zatímco se subwooferový driver zvětšil o 32 milimetrů na 165 milimetrů. Účelem těchto změn je samozřejmě vyvážení a zároveň dunivější basy, které se těžce ověřují, respektive porovnávají. Z praxe tak ale lze říct, že Sound Blaster Katana V2 rozhodně dosahuje čistých výšek i hlubokých basů. A to i díky silnějšímu výstupnímu výkonu až (udávaných) 126 Wattů, byť stále s frekvenčním rozsahem 50 až 20 tisíc Hz. Takže nečekejte ani na jedné straně spektra žádný extrém, ale rozhodně dobrý nadprůměr.

Oproti první verzi se ale ta druhá může také pyšnit několika novými technologiemi. Tou nejdůležitější je pravděpodobně Super X-Fi. Po připojení sluchátek, ať už pomocí jacku (který se mi nelíbí, že je vepředu téměř uprostřed) nebo USB, si budete tento režim moci zapnout a benefitovat z vylepšené kvality zvuku i s běžnými sluchátkami. Alespoň tak to SoundBlaster sám popisuje a má to být samozřejmě dosaženo přes různé a blíže nespecifikované algoritmy. Co to ale dělá v praxi, je vlastně na vysvětlení sice docela jednoduché, k představení ale výrazně náročnější. Normálně vám u sluchátek hraje zvuk přímo do uší a všechno působí tak nějak… uzavřeně. To samozřejmě dává smysl. A při poslouchání zvuku z reproduktorů pociťujete přítomnost místnosti kolem vás, do které vyhráváte. A tato technologie má tyto dvě věci kloubit dohromady – benefit sluchátek s jakousi „přítomností“ reproduktorového zvuku, potažmo pocitu, že pouštíte zvuk v místnosti. Jak říkám, popisuje se to vážně těžko. A párkrát jsem se po chvíli poslouchání přistihl, že hudbu ztlumuji, protože jsem si myslel, že vyhrávám na celý byt, ale vlastně to celou dobu šlo jenom do sluchátek.

Je to vyloženě prakticky užitečné? To upřímně nejsem schopen moc posoudit. Svoje použití si to určitě najde, ale nejde o žádný ultimátní „zlepšovač zvuku“ napříč všemi kategoriemi. V hudbě je slyšet lehké potlačení vokálů, zatímco nástroje vystoupí dopředu. Spíše než vyložené vylepšení zvuku tak jde o zajímavou ekvalizaci, která nebude každému k chuti a ne vždycky. Pro chatování skrze Discord je samozřejmě díky tomu celý mód v zásadě nepoužitelný. A specificky pro hry naleznete SXFI Battle Mode, který je ale z mého testování asi nejhorší. Sice technicky vzato díky němu slyšíte útoky nebo třeba pohyb okolních nepřátel, ale na úkor všech ostatních zvuků, což mi osobně nevyhovuje.

V ostatních ohledech se tu každopádně bavíme o docela bohaté nabídce dalších možností. Propojení přes jack a USB jsem už zmiňoval, ale nechybí ani bluetooth. Zapojit můžete i optický kabel.

Na vyložené testy a detailní analýzu zvukové kvality tu úplně nejsem a spíše se vám snažím produkt předat z trochu praktičtější stránky. A pokud jde o kvalitu zvuku, určitě si stěžovat nemůžu. Ačkoli předem říkám, že nečekejte nic „extrémního“. Pocit jakési prostorovosti zvládá Katana skvěle, zvuk je čistý, basy nepůsobí - paradoxně - přebasovaně, ale zato silně. A dokonce hraje celý setup opravdu nahlas. Já mám tendenci poslouchat hudbu se sluchátky v podstatě se zvukem vytaženým na maximum a v případě Katany mi bohatě stačila pětina maximální hlasitosti.

Nechybí ani dálkový ovladač, kde najdete všechny další základní funkce, které byste potřebovali, včetně multimediálních tlačítek. Kromě velikosti tak můžete vytáhnout decibely basů, změnit RGB osvětlení na spodní straně soundbaru tak, aby například místo prodýchávání blikalo do rytmu basů, změnit výstup nebo režim. To znamená mírnou ekvalizaci specificky pro hudbu, hry nebo filmy.

Kolem a kolem jde tedy o celkem příjemný setup soundbaru a subwooferu, který bych zařadil někam do nadprůměrné kategorie. Vizuálně sice dech nevyrazí, ale zase bude sedět všude; hraje dostatečně nahlas i kvalitně a samozřejmě hlavně pro pařany nechybí RGB osvětlení, což je samozřejmě nejklíčovější. Pokud navíc často používáte sluchátka, můžete těžit i z SXFI režimu.