Najít v dnešní době pořádnou myš za rozumné peníze nemusí být zrovna nejjednodušší úkol. A to ať už patříte mezi ty úplně nejnáročnější uživatele, kteří potřebují nespočet funkcí, sofistikovaný a detailní software a prémiovou značku; nebo běžného uživatele, který si vystačí s něčím, co funguje, ale potřebuje od toho kvalitní provedení.

A najít takový zlatý střed může být sisyfovskou prací, kterou se Lorgar snaží vyřešit. Alespoň takového pocitu jsem nabyl z jejich herní myši Jetter 357. Jde o lehkou 75gramovou myš, která sice po stránce nadstavby nemá nic, co by člověk už nikde neviděl, ale právě svou jednoduchostí – a lehkostí – přesto bytelně působícím provedení funguje jako právě ten zmiňovaný střed.

Krom opravdu nízké hmotnosti, která je do jisté míry snad až zarážející a vůbec si říkáte, jestli v oné myši něco je; se zařízení může pyšnit ještě dnes už snad nutným LED podsvícením a dvěma bočními tlačítky, které standardně fungují jako tlačítko dopředu a dozadu, potažmo M4 a M5 ve hrách.

A to je v zásadě všechno, co můžete od myši čekat. Zkrátka zlatou střední cestu mezi dostupným a dobrým provedením bez nutnosti si připlácet za nadstavbu, kterou třeba ani osobně využívat nebudete. Což celkem hezky sedí i s relativně minimalistickým designem. U něho bych osobně ocenil, kdyby byla myš o trochu širší. Stejně tak mi chyběl nějaký prvek, například guma, v místě, kde je palec. Myš nabízí malý plastový výstupek pro jeho položení, aby při pohybu nepřekážel, ale proti případnému skluzu tu nic není. Naopak ale oceňuji relativně velkou velikost bočních tlačítek. Díky tomu jsem neměl pocit, že bych musel s prstem nějak výrazně hýbat, abych mohl obě tlačítka používat. Pochválit musím i texturu kolečka a celkově již zmiňovaný čistý design. Ten je tedy ještě doplněn o jedno tlačítko pod kolečkem, které slouží ke změně DPI – a to v osmi režimech v rozsahu 1200 až 8000. Druhé speciální tlačítko najdete na spodní straně. A to slouží ke změně LED režimu myši.

Pokud byste ale přece jenom potřebovali nad vším trochu vyšší kontrolu, pro myš konkrétně společnost Lorgar nabízí i software. Ten je obdobně velmi jednoduchý a nabízí jenom pár funkcí. V první řadě jde o nastavení tlačítek a maker, ale také detailnější nastavení LED podsvícení nebo nastavení DPI režimů.

Ale znáte to… Myš je jen poloviční, pokud zároveň nejezdí po nějakém pořádném povrchu. A proto Lorgar nabízí i své vlastní řešení podložek. A i to jsme si museli vyzkoušet. K testu jsme konkrétně dostali podložky Main 133 a 139. Dvě verze té samé varianty, jedna o velikosti M (3,6 cm na 3 cm s tloušťkou 3 mm), druhá o velikosti XL (9 cm na 3 cm s tloušťkou 3 mm). Obě tím pádem sdílí stejný modro-fialový design s matným a poměrně pěkným potiskem loga společnosti na vršku. Stejně tak se obě pyšní tzv. frameless designem, to znamená, že nemají žádné speciální ohraničení.

Už na první první pohled (a dotek) jsem si všiml příjemného materiálu. Jde o jemný multispandex, který je na spodní straně doplněn o takovou gumovou pěnu, která zajišťuje nulový pohyb podložky po stole. Zatímco myš po povrchu jezdí hladce a bez zadrhávání.

Podložka o velikosti M je dostatečně velká pro pohyb s myší. Na výrazně širší podložku velikosti XL se samozřejmě vejde i klávesnice, která z absence pohybu a držení také benefituje. Podložka Main 100 (konkrétně námi testované Main 133 a 139) tedy také splňuje vše, co bych od podložky očekával. Jednoduché, pěkně vypadající a elegantní řešení s dobrým materiálem, který drží a zároveň působí dobře. Ideální.