Válí se vám někde v prachu herní konzole Nintendo Entertainment System z osmdesátých let? Operační systém NESOS by vám z ní mohl udělat „plnohodnotný“ počítač s grafickým rozhraním.

Šikovní programátoři z Inkbox Software vydali z čista jasna operační systém pro konzoli NES. Tento velmi omezený software má pouhých 48 kilobajtů. Přesně kvůli této restrikci pro něj byly navrženy pouze dva programy — textový procesor a nastavení. V operačním systému najdeme také osm souborů, každý o velikosti 832 bajtů. NESOS rovněž využívá NVRAM k zachování změn v souborech. Je možné nastavit si barvu rozhraní a přesouvat ikonky po ploše.

Velkou překážkou byla hlavně grafika. Problém spočívá v maximálním počtu zobrazovaných spritů (2D obrázků) najednou. Těch NES zvládne pouze 64. V některých případech museli programátoři z Inkbox sprity kombinovat, aby vytvořili větší celek.

Inkbox Software si výtvor nenechává jen pro sebe. Soubor s operačním systémem NESOS si lze stáhnout v podobě ROM zde a zdarma. Samozřejmě vám z NES neudělá špičkový počítač na psaní dlouhých dokumentů. Ovládaní pomocí ovladače s osmi tlačítky je navíc zdlouhavé a nepraktické. Je však zajímavé, jak může být operační systém se základními funkcemi miniaturní.