Xiaomi včera pod svou značkou POCO, která cílí především na technologické nadšence a zájemce o zařízení s vynikajícím poměrem cena : výkon, vydalo smartphony POCO F5 a POCO F5 Pro. Těmito dvěma kousky spadajícími do vyšší střední třídy se snaží zlákat například hráče a fotografy, nicméně zaujmout by vás mohly i v případě, že se neřadíte ani do jedné z kategorií.

„Vytvořili jsme dvě zařízení určená pro technologické nadšence, kteří chtějí ty nejlepší perspektivní technologie, a usnadňujeme a ještě více zpříjemňujeme hraní her, fotografování, vytváření videoobsahu nebo používání více aplikací. Pokud je hraní her vaší prioritou, je POCO F5 fantastickou volbou, zatímco POCO F5 Pro je perfektní volbou pro profesionály, kteří od svého telefonu vyžadují špičkové funkce.“

POCO F5 PRO

POCO F5 Pro, navzdory své nízké ceně, disponuje jedním z nejlepších procesorů celého androidového světa, kterým je Snapdragon 8+ Gen 1 vyráběný americkou společností Qualcomm. Díky němu se z něj stává perfektní zařízení nejen pro hraní her, ale i práci s náročnějšími programy. Zážitky pak má za cíl zlepšovat AMOLED displej s rozlišením WQHD+ a 120Hz obnovovací frekvencí. Třešničkou na dortu je 1 400nitová svítivost. V tiskové zprávě společnost zvýrazňuje také chlazení za pomoci odpařovací komory.

Na zadní straně smartphonu najdeme 64Mpx hlavní fotoaparát, od něhož výrobce slibuje mimořádnou rychlost a stabilitu při pořizování snímků, a doprovází jej 8Mpx ultra širokoúhlá kamera a 2Mpx makro snímač. Podporováno je nahrávání videí v rozlišení až 8K, přičemž finální kvalitu zlepší optická a elektronická stabilizace obrazu.

Pod kapotou POCO F5 Pro najdeme kromě výkonného čipsetu také vynikající baterii o kapacitě 5 160 mAh s celodenní výdrží, kterou lze navíc dobíjet i bezdrátově, a to 30W výkonem. To je na telefon střední třídy opravdu obdivuhodná hodnota. Kabelem je pak možné smartphone dobíjet 67W výkonem (adaptér je součástí balení).

Mezi další klíčové parametry patří přítomnost nejnovější nástavby MIUI 14, stupeň krytí IP53 zajišťující odolnost vůči stříkající vodě, podpora NFC nebo IR blaster.

POCO F5

Ačkoliv to může být překvapivé, levnější model se od svého dražšího brášky výkonnostně zas tak moc lišit nebude. Disponuje totiž novým čipsetem Snapdragon 7+ Gen 2, který je schopen se vyrovnat i některým modelům z vlajkové řady 8. I tentokrát je přítomna technologie LiquidCool 2.0 s odpařovací komorou.

Pod kapotou se nachází o něco menší baterie, jejíž kapacita zůstává na 5 000mAh hranici, a bohužel ji už nejde nabíjet bezdrátově. 67W podporovaný výkon při dobíjení kabelem ale naštěstí zůstává.

Co se týče displeje, je zde poznat menší zhoršení. Obrazovka totiž pracuje „pouze“ s rozlišením FullHD+, nicméně 120Hz obnovovací frekvence zůstává. Maximální jas rovněž klesl, a to na 1 000 nitů. Výrobce však slibuje kompenzaci v podobě tenkých rámečků (poměr obrazovky k tělu je 93,4 %).

Na zadní straně se opět setkáme se 64Mpx fotoaparátem, avšak maximální rozlišení videa je tentokrát omezeno na 4K. O technologie OIS a EIS jste však ochuzeni nebyli. Hlavní snímač je znovu doprovázen 8Mpx ultra širokoúhlou kamerou a 2Mpx makro senzorem.

CENA A DOSTUPNOST

POCO F5 Pro se bude dodávat ve dvou barvách, černé a bílé. K dispozici bude ve variantě 12 GB + 256 GB. Doporučená maloobchodní cena činí 13 999 Kč.

POCO F5 Pro bude k dispozici ke koupi za sníženou cenu ve výši 11 999 Kč od 9. do 14. května 2023, či do vyprodání zásob, v oficiálním e-shopu a u všech oficiálních partnerů.

POCO F5 se bude dodávat ve třech barvách: bílá, modrá a černá. K dispozici bude ve variantě 12 GB + 256 GB. Doporučená maloobchodní cena činí 10 999 Kč.

POCO F5 bude k dispozici ke koupi za sníženou cenu ve výši 9 499 Kč od 9. do 14. května 2023, či do vyprodání zásob, v oficiálním e-shopu a u všech oficiálních partnerů.