Google si pro uživatele operačního systému Android přichystal řadu novinek. Nezapomněl však ani na majitele chytrých hodinek se systémem Wear OS, pro které možná rovněž bude využívání jejich oblíbeného gadgetu pohodlnější. Co tedy můžeme v blízké budoucnosti očekávat za změny?

NOVINKY V ANDROIDU

– Do aplikace Fotky Google nedávno zamířila možnost vytváření koláží s nejrůznějšími designovými prvky. Před Vánocemi si pro vás vývojáři nachystali tematické šablony, které budete moci využít nejen pro zkrášlení svých rodinných fotografií.

– Jestliže používáte klávesnici Gboard, určitě vám neunikla vychytávka zvaná Emoji Kitchen, pomocí níž můžete vyloženě smíchat vícero emoji dohromady a vytvořit z nich jedinečnou samolepku. Seznam podporovaných emoji se neustále rozšiřuje, a jelikož začala zimní sezóna, lze nyní vytvářet kombinace i s modrým srdíčkem, sněhulákem nebo sněhovou vločkou.

– Google dále láká na aplikaci Režim čtení, jež výrazně vylepšuje zážitek z psaných textů nevidomým, slabozrakým či lidem trpícím dyslexií, protože dokáže předčítat nahlas. Vhod ale může přijít úplně komukoliv, protože text z internetové stránky dokáže sama přemístit do aplikace, kde je možné upravit si font, barvu či velikost písma dle libosti.

– Nový widget, který lze umístit na domovskou obrazovku, umožňuje rychlé vyhledávání obsahu napříč různými částmi platformy YouTube.

– Vybrat si vhodný pořad ke sledování občas není na televizi zrovna rychlý proces. Mobilní appka Google TV od příštího týdne dovolí uživatelům přenést zvolený film či seriál do kompatibilní televize pomocí jednoho kliknutí, díky čemuž bude rozhodně možné ušetřit nějaké ty sekundy.

– Novinkou pro uživatele ze Spojených států, kteří vlastní podporované zařízení, je možnost odemykání auta pomocí aplikace Google Wallet. Do telefonu se jim uloží virtuální klíč, který dokonce lze sdílet s dalšími uživateli (ve většině případů nejspíš půjde o rodinné příslušníky či kolegy z práce).

Co dorazí do Wear OS?

– Systém Wear OS bude obohacen o nové panely rychlého přístupu, pomocí nichž se budete moci rychle dostat ke svým oblíbeným kontaktům. Součástí je i nabídka, která ukazuje čas východu a západu slunce.

– Vylepšena byla aplikace Poznámky Keep, v důsledku čehož budou poznámky či připomínky napsané v telefonu vypadat dobře i na hodinkách. Zobrazovat se vám budou nastavené štítky, spolupracovníci, vlastní pozadí nebo kresby.

– Během příštího týdne dorazí parádní integrace aplikace adidas Running. Asistent Google vám nově bude moci spustit jeden z více než třiceti typů sportovních aktivit pomocí jednoduchého příkazu ve stylu „Hey Google, start a run with adidas Running".