Americký soud nedávno rozhodl, že díla vzniklá díky umělé inteligenci nemohou spadat pod ochranu autorských práv. Tento verdikt vzešel z neshod mezi umělcem Stephenem Thalerem a americkým Úřadem pro autorská práva ohledně obrazu, který algoritmus generoval.

Jak uvádí zpravodajský portál The Hollywood Reporter, Stephen Thaler chtěl získat autorská práva pro obraz, který jeho algoritmus Creativity Machine vytvořil. Měl ambici uznat algoritmus jako autora a sám sebe jako vlastníka díla. Po několika neúspěšných pokusech se obrátil na soud s tvrzením, že americký Úřad pro autorská práva neoprávněně odmítl jeho žádost.

Nicméně soudkyně Beryl A. Howell představila odlišný pohled na věc. Ve svém stanovisku zdůraznila, že historicky se udělovala autorská práva pouze dílům s lidským přispěním. „Dílo bez vodící lidské ruky nikdy nezískalo autorská práva,“ uvedla americká soudkyně.

„Lidské autorství je základním požadavkem autorského práva,“ dodala.

Další zajímavý moment v rozhodnutí představuje uznání nových výzev v oblasti autorských práv v éře umělé inteligence. Jak budou umělci více využívat AI, mohou se objevit otázky týkající se definice lidského vstupu v rámci autorských práv.

Thaler s rozhodnutím nesouhlasil a má v plánu odvolání. Na obrázek vygenerovaný umělou inteligencí, který se dostal až před americký soud, se můžete podívat níže.