Google je na poli technologií umělé inteligence a jejího pochopení našeho jazyka asi nejvýraznější hráč. Ať už je to vyhledávač, překladač nebo chytrý asistent, všude se nám společnost snaží porozumět.

Svoje další pokroky teď na I/O eventu demonstrovala technologií LaMDA, která se specializuje na co nejpřirozenější vedení konverzace.

Přečtěte si také: Spotify představuje tvorbu playlistů pomocí AI

„Když se kamaráda zeptáte, jak je venku, neřekne vám 24°, jasno až polojasno, pravděpodobnost srážek 14 %.Místo toho třeba řekne, že je hezký letní den, což umožní další nenucené pokračování konverzace,“ prohlásil na eventu.

Právě dosáhnout co nejpřirozenější konverzace se LaMDA snaží. Díky své pokročilé neurální síti chápe relativně dobře i kontext a snaží se zanechat konverzaci otevřenou; přesně, jako ty mezi lidmi.

Tento konverzační robot se pak chová jako cokoli chcete. V ukázkách odpovídal za papírovou vlaštovku nebo planet(k)u Pluto.

„Je opravdu působivé sledovat, jak LaMDA zvládá vést rozhovor o jakémkoli tématu, pověděl během prezentace Pichai.

Zmínil ale také, že se stále jedná v podstatě o prototyp, a tak zdaleka ne vždy konverzaci udrží tak, jako v ukázkách. Ty jsou nepochybně zajímavé, vidíme totiž, jak daleko technologie postoupila za několik posledních let.

Ačkoli se to na první pohled nemusí zdát, inovace zdaleka nepomůže jen „zábavné“ konverzační AI. Jak už totiž bylo zmíněno, porozumění našeho jazyka je pro Google důležité třeba v překládači nebo i samotném prohlížeči.