Včera přišly z relativně důvěryhodného zdroje další drby týkající se vylepšených verzí některých desktopových modelů z aktuální generace Nvidia Ada Lovelace (my jsme vás o tom informovali zde). Zatímco před pár dny se hovořilo pouze o RTX 4080 SUPER, nyní je ve hře také existence zcela podivné RTX 4070 Ti SUPER nebo o něco smysluplnější RTX 4070 SUPER. Právě o ní se teď dovídáme první konkrétní detaily.

Leaker hongxing2020 včera pouze napsal, že RTX 4070 SUPER někdy vyjde, ale klíčové podrobnosti přináší teprve dnes další důvěryhodný insider, jenž vystupuje pod jménem Zed__Wang (MEGAsizeGPU).

Zatímco klasická RTX 4070 disponuje grafickým jádrem AD104, její vylepšená „SUPER“ verze má vsadit na blíže nespecifikovanou konfiguraci čipu AD103, jež nabídne o něco vyšší výkon.

Hlavním důvodem pro výměnu GPU však není přidání dalších CUDA jader. Nvidia chce primárně navýšit kapacitu grafické paměti na 16 GB, ke které bude potřeba širší sběrnice s 256bitovým rozhraním. Tu ale AD104 nenabízí, a tak musí zelený tým sáhnout po zmíněném rychlejším čipu. Osobně bych tedy očekával spíš menší nárůst shaderů, ale třeba nás Nvidia ještě překvapí.

Leaker také zmínil levnější verzi karty RTX 4070, jejímž hlavním, a dost možná také jediným, rozdílem oproti již dostupnému modelu bude pomalejší paměť. GDDR6X má nahradit za GDDR6, což sníží propustnost.

Zed__Wang se také vyjádřil k pofidérní RTX 4070 Ti SUPER, jejíž jméno zní tak zvláštně, že se dá jen těžko věřit v její budoucí uvedení. Leaker prohlásil, že o kartě ještě neslyšel a není si jistý tím, zda někdy vyjde. Bohužel tak včerejší informace od hongxing2020 zatím nemáme potvrzené.