Dell se spojil s Intelem a společně vytvořili koncept opravitelného notebooku Luna. Ten by mělo být také jednoduché znovupoužít či recyklovat, oproti současným modelům by tento mohl snížit uhlíkovou stopu na polovinu.

Hlavní vlastností Luny jsou redesignované součástky, třeba základní deska je o 75 % menší a o 20 % se snížil počet komponentů na ní.

Díky tomu, jak blízko je deska horní straně notebooku, bude dobře chlazena i pasivně, a tím že je oddělená od baterie, tak větráček nejspíš nebude potřebovat vůbec.

Nižší nároky na energii umožňují designérům použít menší baterii s technologií přívětivější k dlouhodobému používání; baterie by tak nemusela rychle degradovat a zařízení by v provozu zůstalo déle.

Spotřeba energie se sníží i v rámci výroby, laptop totiž používá efektivně ražený hliník, a navíc snižuje počet šroubů o desetinu.

Právě zmíněný způsob konstrukce snižuje čas odpojení, opravení a znovusestavení na zhruba jeden a půl hodiny.

O lépe opravitelný laptop se letos relativně úspěšně pokusil Framework. Ten nabízí i možnost výměny portů.

Dočkali jsme se i konceptu Pari; bezdrátové webkamery s možností magnetického připojení na kovový povrch. Ta by mohla pomoci třeba uživatelům notebooků, z nichž mnohé stále dobré rozlišení nenabízejí.

Dell se teď bude snažit zhodnotit, které novinky z konceptu Luna se mu vyplatí implementovat do portfolia. V budoucnu bychom tak ve směru ekologičnosti mohli vidět mnohem více snažení.