Herní notebook Alienware Area 51M R1 byl odhalen během veletrhu CES v roce 2019 a média o něm tehdy psala jako o revolučním laptopu, který se dá upgradovat. Myšleno samozřejmě nad rámec klasické výměny RAM a disku. Notebook, jehož výrobcem je společnost Dell, totiž měl umožnit majitelům vyměnit procesor a grafickou kartu.

Dell nakonec svému slibu dostál. Procesor a grafickou kartu notebooku opravdu šlo vyměnit za lepší, ale byla tu jistá omezení. Výměna procesoru se omezila na 9. generaci CPU od Intelu a pokud jste chtěli lepší grafickou kartu, museli jste vybírat mezi modulárními grafikami na bázi Dell Graphics Form Factor (nejvýkonnější modul obsahoval GeForce RTX 2080).

Přečtěte si také: Nejvýkonnější notebook pod 2 kila? ASUS Zephyrus G15

Právě omezené možnosti upgradu vedly jednoho z majitelů k zažalování výrobce. Američan Robert Felter obviňuje společnost Dell z porušení kupní smlouvy a záruky, a také ze lživé reklamy a nezákonných obchodních praktik. Podle něj Dell vzbudil u zákazníků dojem, že budou moci svůj laptop upgradovat i za využití komponent, které ještě nebyly na trhu. Konkrétně procesorem Intel 10. generace a grafickou kartou RTX Super. Výměna procesoru v tomto případě není možná, protože nové procesory využívají jiný socket, a modul s grafickou kartou RTX 2080 Super nebyl pro tento model notebooku vyroben. Toho se dočkala až nová generace notebooků Alienware Area 51M R2. 

Pokud by si tedy někdo zakoupil Alienware Area 51M R1 v nejvyšší možné konfiguraci, už by nedostal možnost počítač nijak vylepšit. „Reklamy Dellu cílené na zákazníky neuvádějí žádné omezení v možnostech upgradu,“ řekl právník žalobce pro server Tom’s Hardware. Podle žaloby navíc musel Dell o těchto omezeních vědět dopředu, protože má přístup k harmonogramu výrobců počítačových komponent.

Felter od společnosti Dell požaduje náhradu újmy, odškodnění a uhrazení nákladů spojených se soudem a to nejen pro sebe, ale i pro další potenciální nespokojené zákazníky z amerických států Aljaška, Arizona, Kalifornie, Havaj, Idaho, Montana, Nevada, Oregon a Washington, kteří se mohou připojit k žalobě. Dell žalobu nekomentoval.