Zatímco Nvidia už téměř vyprázdnila seznam nevydaných desktopových grafických karet nové generace, AMD má tento list pořád ještě plný, a to zejména kvůli obří díře ve střední třídě. Z řady modelů Radeon RX 7000, které využívají nejnovější architekturu RDNA 3, totiž červený tým vydal pouze dvě high-endové karty (RX 7900 XT/XTX) a jeden low-endový (RX 7600). Již brzy se ale máme konečně dočkat výplně mid-range segmentu v podobě grafik RX 7800 a RX 7700.

O této dvojici modelů jsme vás informovali nedávno, a to v souvislosti s údajnou dobou vydání a možnými specifikacemi. Detaily tehdy přinesl známý insider Moore's Law Is Dead, k němuž se dostalo, že AMD plánuje tyto karty s čipem Navi 32 mezi lidi dostat někdy v září, ale oznámení se údajně dočkáme již koncem srpna během akce Gamescom. S podobnými tvrzeními nyní přichází další zdroje (upozornil server Wccftech).

Kupříkladu čínský server Benchlife ve svém nedávném článku o grafické kartě Radeon RX 7900 GRE jen tak mimochodem zmínil, že AMD a jeho partneři dále připravují karty Radeon RX 7800 a RX 7700, které by měly být dostupné v září.

O vydání minimálně dvou modelů během srpnového Gamescomu se pak zmínil známý portál Jon Peddie Research, který pravděpodobně budete znát díky jeho analýzám hardwarového trhu. Odkazoval se přitom na vícero úniků pocházejících z Asie.

My budeme doufat, že se zvěsti skutečně naplní a AMD tyto očekávané modely střední/vyšší střední třídy vydá v onom spekulovaném termínu. Co se pak týče specifikací, Radeon RX 7800 bude 16GB kartou s plnou konfigurací Navi 32, zatímco Radeon RX 7700 dostane pouze 12GB paměť a osekané GPU. To, co o parametrech víme, jsme podrobněji rozebrali zde.