Zatímco Nvidia už vydala skoro všechny modely nové generace, AMD má momentálně ve hře jen tři desktopové grafiky postavené na architektuře RDNA 3. Konkrétně jde o vlajkovou dvojici AMD Radeon RX 7900 XT/XTX a také na nenáročné uživatele cílící Radeon RX 7600. Po střední či vyšší střední třídě se ale tak trochu slehla zem. Pokud ale chcete aktuální kartu tohoto typu a zelenému týmu dávat peníze nechcete, můžeme vám říct, že už pravděpodobně nebudete čekat dlouho.

Po delší době se nyní dozvídáme další detaily o Radeonech využívajících čip Navi 32. Přináší je opět známý insider Moore's Law Is Dead, jenž je v současnosti jeden z mála zdrojů, které nás informují o nadcházejících grafikách AMD (dění uvnitř Nvidie sleduje leakerů více).

AMD plánuje vydání dvou Navi 32 modelů v září letošního roku. Vzhledem k tomu, že se označení jednotlivých karet neustále měnila, není přímo jasné, jak je AMD pojmenuje, ale aktuálně se počítá s názvy „Radeon RX 7800 16GB“ pro výkonnější a „Radeon RX 7700 12GB“ v případě onoho slabšího.

Co se pak týče specifikací, Radeon RX 7800 má dostat plnou konfiguraci Navi 32, a tudíž nabídne 60 výpočetních jednotek. Zájemce o hraní náročných AAA her se dále pokusí zlákat na 16GB paměť, jež nejspíš využije 192bitovou sběrnici. Po ní má běžet rychlostí 19,5 Gb/s.

Pamětí o stejné rychlosti (a pravděpodobně i šířce sběrnice) bude obdarován také Radeon RX 7700, nicméně její kapacita bude pouze 12GB. Stejně tak nabídne horší variantu Navi 32 a vybaven bude buď 54 výpočetními jednotkami, nebo jen 48.

Zatímco první model bude pracovat s 260W TBP, druhý tuto hodnotu sníží o 15 W. Řeč je ale také o jakési hybridní 260W grafice, která by dostala 70 výpočetních jednotek a 16GB paměť. Nicméně, není vůbec jasné, zda se někdy dostane na pulty obchodů. Pokud ano, je navíc možné, že jenom ve velmi omezeném množství.

O Radeonu RX 7800 a Radeonu RX 7700 bychom měli poprvé uslyšet už na akci Gamescom, která bude probíhat od 23. do 27. srpna.