Po nabité zářiové tiskovce, kde Apple představil novou generaci iPhonů, dvojici iPadů a nové chytré hodinky, bude následovat říjnová tisková konference se zaměřením na počítače. Aspoň si to myslí novináři a fanoušci produktů od Applu. 

Přečtěte si také: Nový Apple event iPhonům přinesl 120Hz displeje

Společnost Apple, jak je jím zvykem, detaily o programu svých keynote neuvádí. Odhalila jen datum a heslo Unleashed, v pozvánce nechybí ani tradičně stylizované logo společnosti. Applisté se shodují, že tečky, ze kterých je poskládané ikonické jablko, reprezentují pixely mini LED displeje nových MacBooků. 

To, že Apple představí nějaké nové počítače, je téměř jisté. Už dlouho se čeká na MacBooky Pro se 14 a 16palcovými displeji a procesory M1X od Applu, které by znamenaly další krok v emancipaci od Intelu. Podle agentury Bloomberg budou mít nové SoC od Applu 10 CPU jader a GPU se 16 nebo 32 jádry. Pro srovnání: stávající generace s názvem M1 má 9 CPU jader a 7, respektive 8 GPU jader.

Z dalších očekávaných vylepšení MacBooků pro náročné můžeme jmenovat návrat magnetického konektoru MagSafe, HDMI portu a slotu na SD karty, které u notebooků pro profesionály opravdu chybí. Naopak OLED touch bar by měl z počítačů zmizet. Teorii o představení nových notebooků řady MacBook Pro nahrává i zjištění Marka Gurmana z Bloombergu, že se rychle tenčí skladové zásoby stávající generace těchto přenosných počítačů.

Další očekávanou novinkou jsou počítače Mac Mini. Nový model by měl dostat SoC M1X a víc portů (dva Thunderbolt/USB 4 Type-C a dva USB Type-A), takže by mohl oslovit i náročnější uživatele. Dlouho se spekuluje také o nových sluchátkách AirPods. Třetí generace „pecek“ bude údajně kopírovat design modelu Pro s kratšími stopkami a menším nabíjecím pouzdrem.

Všechno to jsou ale spekulace. Pravdu se dozvíme až 18. října v 19 hodin našeho času, kdy se začne vysílat keynote Applu. Stream bude k dispozici na webu společnosti i na jejím YouTube kanále. Report samozřejmě najdete na Techfeedu.