Před nedávnem se naplno rozjely spekulace o refreshi současné generace desktopových grafických karet od společnosti Nvidia. Vícero zdrojů se shoduje, že Nvidia vydá „SUPER“ varianty některých ze stávajících modelů. Téměř určitě se dočkáme novinky zvané RTX 4070 SUPER, o které jsme vás nedávno informovali zde, a také RTX 4080 SUPER, o níž se nyní poodhalují další detaily.

Z dřívějšího příspěvku leakera Zed__Wang (MEGAsizeGPU) jsme si odnesli, že RTX 4080 SUPER dostane blíže nespecifikovanou osekanou variantu grafického jádra AD102 a 450W hodnotu TGP, přičemž cena při vydání bude stejná jako kdysi u klasické RTX 4080. V praxi to tedy znamená, že může stát něco kolem 36 tisíc korun. Na trh údajně dorazí začátkem příštího roku.

Čínský portál Benchlife obohatil domněnky leakera o podrobnosti týkající se paměti, odvolal se přitom na své zdroje a kontakty ve firmách, které vyrábí vlastní grafické karty založené na řešeních od Nvidie. RTX 4080 SUPER by podle tohoto serveru měla dostat 20GB grafickou paměť namísto původní 16GB, s čímž by rovněž přišla širší sběrnice – 256bitové rozhraní by se posunulo na 320 bitů.

Situace by tedy mohla být podobná jako v případě údajné RTX 4070 SUPER. O ní se totiž také říká, že udělá největší změnu právě v parametrech VRAM a upgrade grafického čipu bude prakticky sloužit jen k tomu, aby bylo možné použít širší sběrnici a dosáhnout tak vyšší propustnosti (AD104 u RTX 4070 totiž nepodporuje 256bitové rozhraní a AD103 u RTX 4080 zase neumí pracovat se 320bitovým).

Ačkoliv všechny tyto detaily dávají smysl, celou situaci trochu komplikuje příspěvek leakera kopite7kimi, který je na současné scéně asi nejdůvěryhodnějším zdrojem. Insider uvedl, že vztah mezi RTX 4080 SUPER a RTX 4080 bude zhruba stejný jako kdysi u RTX 2080 SUPER a RTX 2080. Tehdy nebyla nijak navýšena kapacita VRAM, ale pouze přibyla další CUDA jádra a mírně se zvednula propustnost paměti (zvýšením frekvence, nikoliv rozšířením sběrnice). Změny by tedy byly mnohem méně výrazné.

Nutno poznamenat, že žádné z omílaných informací, které se týkají refreshe řady Ada Lovelace, v současné chvíli nejsou oficiálně potvrzené, a tudíž nemusí být nutně pravdivé, popřípadě se mohou časem ještě změnit. Vše tedy bude lepší brát s rezervou, a to tím spíš, když se názory jednotlivých zdrojů rozchází.