Ačkoliv se dříve tradovalo, že Nvidia představí nástupce současné řady hráčských grafických karet Ada Lovelace již v příštím roce, s nejvyšší pravděpodobností si počkáme až do roku 2025. Zelený tým má přijít s čipy „Ada-Next“, o kterých se nyní poodhalují další důležité informace.

Díky tvrzení uživatele panzerlied na známém hardwarovém fóru Chiphell, který objevil zahraniční portál Videocardz, víme, že Nvidia neplánuje nástupce aktuálního čipu AD104. Informace si server nechal potvrdit také od renomovaného leakera kopite7kimi, který je snad nejdůvěryhodnějším přispěvatelem o dění uvnitř Nvidie.

Panzerlied naznačil, že následující řada čipů bude obsahovat pouze jednotky zakončené čísly 2, 3, 5, 6 a 7. Kopite7kimi je pak pro Videocardz konkrétněji označil jako GB202, GB203, GB205, GB206 a GB207.

Samotná čísla nám nic moc neprozradí, ale z výše uvedených informací vyplývá, že by čipy Ada-Next mohly využívat stejnou architekturu jako generace Blackwell. Ta se má primárně zaměřovat na GPU určené pro práci s umělou inteligencí a strojovým učením. Bohužel, informace o výrobním procesu stále zůstávají neznámé.

Je pochopitelné, že se od sebe budou herní a profesionální výpočetní čipy ve spoustě ohledů lišit, ale pravděpodobně nebudou zcela segmentovány jako v případě Ada Lovelace a Hopper.

Informace přichází nedlouho poté, co kopite7kimi prozradil, že TOP model generace Ada-Next dostane masivní sběrnici o 512bitové šířce. Právě tato budoucí grafická karta by měla dostat vlajkový čip GB202.