Na Mars je prakticky možné letět jen jednou za dva roky, kdy je vzdálenost mezi planetami pro přelet optimální. Během stejného letového okna, ve kterém se na rudou planetu dostal americký rover Perseverance, na ni zamířil i čínský rover Zhurong, jenž znamenal průlom pro čínský vesmírný program. Jeho mise ale nejspíš tak hladce jako ta americká nepostupuje.

Zveřejněné obrázky americké vesmírné agentury NASA totiž ukazují, že se Zhurong v době od osmého září až do sedmého února nepohnul z místa. Právě v těchto datech byly pořízeny fotky mise, a rover tak pravděpodobně i teď stojí stále na tom stejném místě. Čína přitom ale ztrátu mise dosud neohlásila.

Zhurong je podobně jako starší rovery NASA poháněn solární energií. V květnu kvůli přicházející marťanské zimě rover přešel do hibernačního režimu. Spekuluje se tedy o tom, že se rover z tohoto hibernačního režimu již neprobral. Podobný osud ukončil misi Opportunity, která po zanesení solárních panelů podlehla nízkým teplotám.

Právě kvůli nespolehlivosti solárních panelů NASA u nového roveru Perseverance zvolila jaderný pohon. Přesto Zhurong od přistání na začátku roku 2021 bohatě splnil svůj původní tříměsíční průzkumný plán a zajistil Číně po USA druhé místo mezi zeměmi, které na Marsu úspěšně operovaly rover.

Jak bylo zmíněno, oficiálně mise dosud ukončena nebyla.