Zatímco v segmentu s mobilními telefony a jejich příslušenstvím hrají čínské společnosti opravdu významnou roli, vývoj grafických karet je v tamním kraji ještě na vzestupu. Na trh sice nedávno vstoupila značka čínská Moore Threads, která byla založena v říjnu roku 2020 a její součástí jsou bývalí zaměstnanci Nvidie, AMD, Microsoftu či Intelu, ale zatím to vypadá, že má před sebou ještě dlouhou cestu.

Tuhle byl představen model MTT S80, který sice není určen primárně pro hraní, ale testům ve videohrách se pochopitelně nevyhnul. Pocity jsou přitom smíšené. Někde si tato grafická karta vede obstojně, jinde ale naopak naprosto selhává. Při zapnutí údajně padá Dota 2, Tomb Raider se prý vůbec nespustí a výkon nemá být dokonalý ani při hraní titulů Counter Strike: Global Offensive nebo The Elder Scrolls V: Skyrim.

Nedostatečných výsledků bylo dosaženo i v benchmarcích 3DMark, kde MTT S80 výrazně zaostává za modelem Intel ARC A770, který je v přepočtu o více než 2 000 korun levnější. V některých disciplínách je klidně horší o více než 60 %.

Za velkou částí problémů stojí špatné ovladače, které zkrátka nejsou dostatečně vyladěné. Zde bychom ale společnosti Moore Threads neměli nic vyčítat, protože s mizernou softwarovou podporou se ze začátku potýkal i Intel, jehož jméno má na hardwarové scéně daleko vyšší váhu. Abychom ale pouze nekřivdili: potvrzeno je, že grafika MTT S80 dokáže rozjet Crysis.

Co se týče specifikací, čip grafiky MTT S80 je postaven na 7nm výrobním procesu a disponuje 4 096 jádry architektury MUSA, dosáhnout může až 1,8GHz frekvence. Podle všeho mu nechybí ani tensorová jádra, kterých nabízí 128. Karta je dále vybavena 16GB pamětí GDDR6, jež běží po 256bitové sběrnici. Celková spotřeba je pak 255W, což je docela extrémní hodnota na to, jak výkonná vlastně karta ve skutečnosti je.